C-grenen: Ahlfort i Åsbo
Från skandal till succé – Ahlfort blir Ahlforn
Blåvikssläkten > C-grenen > C1-grenen / C2-grenen / C3-grenen / C4-grenen
Förfäderna till C-grenen var:
- [1] Erik Alfort & Maria Sophia Gyllenståhl
- [1.2] Gabriel Ahlfort & Anna Brita Wetterström
- [1.2.10] Gustaf Adolf Alfort & Catharina Lovisa von Gertten
inlägg som rör C-grenen.
Om du har bilder eller information om denna gren så bidra gärna till det gemensamma släktarkivet!
8 grenmedlemmar har hört av sig än så länge
08-02-2023
C-grenen har sitt ursprung på säteriet Östanå i Åsbodalen öster om Boxholm, men har spridits till stora delar av landet, och även till USA.
Släktnamnet tycks endast ha överlevt i formen Ahlforn, som är en ”återupplivad” variant.
Gustaf Adolf Ahlfort (1753-1824), grundade C-grenen när han gifte sig med den adliga Catarina Lovisa von Gertten (1762-1816), en fjärran släkting från Säteriet Östanå i Åsbodalen öster om Boxholm. Där bodde de sedan i lyx och försökte upprätthålla en ståndsmässig bild av sig själva som inte följt med tiden. Deras son Carl gifte sig med sin egen kusin och blev lantbrukare på Liljeholmen. De fick inga barn, och han dog ung.
De fyra döttrarna gifte sig med män med vackra namn fast utan pengar, så bara de som kunde hitta nya sätt att livnära sig, förmådde överleva i den nya tiden. Äldsta dottern Anna Catarina Ahlfort (1786-1864) blev med barn och gifte sig snabbt med fadern, lantjägare och kronoskogvaktare Anders Landelius (1781-1834), men barnet föddes ändå mindre än 5 månader efter vigseln.
Den nästa dottern, Eva Christina Ahlfort (1787-1873), hamnade i djup fattigdom efter att hon gift sig med adliga fänriken Adam Anders Rudebeck (1788-1862), medan hennes dotter som gifte sig med en bagare och handlande ifrån Stockholm kom åt pengar genom detta yrke som inte bara säkrade hennes tillvaro utan lyfte familjen mot ny status och förmögenhet när hennes dotter gifte sig med rika inspektören Frans Bæckström, som kom att äga flera slott och herrgårdar.
Från att till en början ha varit respekterade och förmögna kom familjen Ahlfort på Östanå (eller Össta, som den kallades lokalt) däremot efterhand att hamna i skandal, skam, fattigdom och slutligen två självmord. Församlingens prostinna Anna Greta Atterbom-Forling på Åsbo prostgård var lite av en skvallertant, vars brev avslöjar att grannarna skrattade åt flickorna Ahlfort, deras döttrar, och tyckte att familjen söp och festade för mycket. En av dem hon skrev med var emellertid diktaren Per Daniel Atterbom, som tycks ha varit förälskad i tredje dottern Lovisa Ahlfort (1790-1837), och kanske hade de till och med velat gifta sig. Detta blir dock inte av, för Eva Christinas dotter hade knappt hunnit födas innan familjen återigen drabbas av skandalblixten då även Lovisa blir med barn och barnafadern avslöjas vara avskedade lantvärnsfänriken Anders Adam Lindahl (1787-1820). De gifter sig snabbt, men skadan är obotlig, och många familjer avbryter kontakten med den skandaldrabbade släkten. Prostinnan har inget bra att säga om dem i 1814.
Nu går det på tok med östanå herskap, frun och gubben super som voro de galna i vinter har Rubeck och hans fru lefvat på [hjälp från?] fadern och nu med det första skall de flytta till Kårarp, Landelius och den andra mågen är hemma alt som oftast och super och slås om bitarna – – –
Två år efter det stora skandalåret dör systrarnas mamma, och sedan bliver det bara värre för döttrarna, vars män inte kan försörja deras familjer. Både Lindahl och Styrlander tar ut lån hos deras svärmor, men ändå måste Anders Lindahl, som har försökt livnära sig som guldsmed, snart erkänna att han är konkurs. Han ger slutligen upp och skjuter sig. Anna Greta har väldigt lite att säga om denna händelse.
Jag har inget nytt att säga dig om den manhaftiga Fändricken som sköt sig har du förmodligen hört af Syster min som han lefde så blef hans slut.
Systern Anna Catarina är olycklig och begär skilsmässa, varefter hennes man ligger sjuk och hjälplös i lång tid, och även han skjuter sig slutligen. Det var i alla fall vad man sade, men i själva verket var det nog hans son som gjorde det, kanske av medlidande. I varje fall döms han senare till kyrkoplikt (men slipper därmed fängelsestraf) för brott emot femte budet. Många av deras ättlingar bor numera i Amerika. Allt detta var bara en del av en rejäl ”självmordsepidemi” som hade drabbat fyra av traktens män under mindre än två månader i 1814, börjande med komministern Carl Falk i V. Stenby. (Källa: Elisabeth Tykesson: Atterbom – En levnadsteckning).
Den yngsta systern, Gustafva Maria Ahlfort (1793-1862), gifter sig med materialförvaltaren vid Göta Kanal Gerhard Styrlander (1782-1848) och grundar en stor släkt. Detta äktenskap tycks åtminstone ha varit lyckat.
Lovisa hamnar efter mannens plötsliga död i djup sorg och ensamhet tills 9 år senare då hon gifter sig med en fattig bonde, som i gengäld arbetar för födan och skaffar barnen en säker uppväxt. Deras ättlingar återupplivade släktnamnet Ahlfort, och många av dem blev framgångsrika handlande, först i Tranås och sedan i Stockholm. En av dem var stolmakaren i Tranås Axel Alfred Ahlfort (1865-1950), som flyttade till Stockholm och öppnade möbel- och antikhandel. En av hans systrar grundade släkten Ahlforn, medan en annan, Anna Sofia Ahlfort (1869-1963), flyttade till Amerika men återvände för att öppna eget konditori i Tranås.
Lite statistik
Inom grenen har registrerats 8 generationer med 443 ättlingar födda 1786-2010. Av dessa är åtminstone 225 (50%) män och 214 (48%) kvinnor.
- Genomsnittlig (känd) livslängd: 55,5 år (149 pers.)
- Barn som dog innan de fyllt 18 år: 5,9% (26 pers.)
- Registrerade (kända) barn pr. vuxen: 1,0 st. (417 pers.)
- Registrerade (kända) barn pr. par: 1,9 st. (223 par)
Lämna ett svar