kollage1

English version

Hej och välkomna till familjen Alforts släktarkiv!

Här hittar ni en mängd bilder och berättelser om släktens medlemmar och om företaget Alfort & Cronholms framväxt.

Sedan skeppsbyggmästaren Alfort anlände till Sverige i mitten av 1600-talet har släktträdet vuxit och blivit stort och frodigt. Endast en liten gren heter fortfarande Alfort. Det är den grenen som här kommer att kallas D1b: Alfort i Stockholm. Vi är ättlingar till John Alfort, som grundade företaget Alfort & Cronholm tillsammans med sin svärfar Kristian Kronholm.

Det finns dock andra grenar med namn som Ahlfort, Alforn och Ahlforn i Sverige, och Alford och Ahlforth i Amerika, förutom alla de som numera har helt andra namn. Alla trädets grenar kommer efterhand att beskrivas här i arkivet. Det finns mer än tre tusen livsöden att lära känna.

Jag har forskat i alla möjliga gamla arkiv för att förstå vad det var för människor som planterade trädet och fick det att växa den gången i Östergötland. Jag blev förundrad och rörd av alla öden och kunde inte sluta. Nu måste jag få berätta några av historierna för er.


Släktkrönikan

Varifrån kommer egentligen familjen Alfort? Var våra förfäder verkligen franska hugenotter, och hur kom det sig att de hamnade i Sverige? Det är frågor som dessa som jag försökt besvara i släktkrönikan Från bortom havet – Alfortsläktens historia genom att ge en introduktion till familjens ursprung och utveckling genom århundradena. Krönikan är inte fullbordad, utan nya kapitel läggs fortfarande till.

Maisons och Alfort utanför 1700-talets Paris.

Krönikan är stommen i historieberättelsen. Om man bara vill läsa en text, så är det den man bör läsa. Följ länken för att se vilka kapitel som finns att tillgå. Om man vill veta mera, är det bara att läsa vidare i något av de övriga inläggen. Det finns så oerhört många spännande historier att berätta om just familjen Alfort. Tidslinjen för Alfortsläkten i Sverige ger en kort översikt av de mest centrala händelserna.


Övriga lästips

Screen Shot 2014-02-25 at 2.47.40 PM

Klicka på en av underkategorierna i menyn ovan för att läsa om sådant som du tycker är roligt, eller följ en länk här nedan för att läsa om ett ämne. En del intressanta inlägg har dessutom samlats under menypunkten ”Rekommenderat” under ”Historier”.

Förutom släktkrönikan, som är den centrala berättelsen, och Tidslinje för Alfortsläkten i Sverige, som ger en snabb överblick, kan man t.ex. börja med att läsa om dessa spännande människor:

Eller varför inte dessa:

Överallt finns det länkar till massor med andra sidor – det är bara att utforska och ha roligt i arkivet!


Släktträd

Här hittar du olika släktträd. Vissa av dem är enbart tillgängliga med lösenord. Kontakta mig om du är släkting och vill ha lösenord. Träden uppdateras regelbundet, men de är ofta inte lika nyligen uppdaterade som de övriga inläggen.

Det finns dock även offentligt tillgängliga släktträd:


Om oss

Hej på er! Esben Alfort heter jag; det är jag som är släktforskaren som underhåller släktarkivet familjenalfort.se. Jag är född 1979 och tillhör D1b-grenen: Alfort i Stockholm. Jag är född och uppvuxen i Danmark, och kanske var det just därför som jag började med släktforskningen – jag ville helt enkelt veta mera om släktens förflutna. Och det visade sig vara oerhört givande, både som forskare och som människa. Till vardags är jag språkforskare och jobbar i ett språkteknologiskt företag i Köpenhamn. Dessutom är jag klassisk musiker och sångare. Och så gillar jag att jobba i trädgården eller vandra i naturen, bl.a. i naturreservatet längs Mølleåen där jag bor norr om Köpenhamn.
Min syster Sara är journalist. Hon har forskat i Alfort & Cronholms företagshistoria och har skrivit några av inläggen om familjeföretaget. Mera kommer att laddas upp så småningom.


Bidra till arkivet!

Vi vill dela med oss med våra släktingar i andra grenar! Det finns så många historier och bilder som kan vara roliga för alla. Om du har någonting du vill bidra med, så skicka ett meddelande under ”Hjälpa till”, så kontaktar jag dig för mer information. Det går även att kommentera på varje inlägg.

Varmt tack för alla bidrag som vi fått hittills!

Jag kontaktas ständigt av nya läsare, både historiker – kulturhistoriker, personhistoriker, lokalhistoriker, kyrkohistoriker, militärhistoriker – och familjemedlemmar från när och fjärran som delat med sig av spännande material. Det tycker jag är så härligt…

kollage2

Lösenord och privatlivsskydd

Det är mycket viktigt för mig att alla känner sig trygga med att dela med sig av information och material. Därför har vissa inlägg skyddats med lösenord som enbart ges till släktingar. Våra grundprinciper för skyddande av privat material beskrivs här.

Om du är släkt och är intresserad utav at få lösenord för att få tillgång till de skyddade inläggen så skicka mig ett meddelande om detta, t.ex. med hjälp av formulären under ”Hjälpa till”, så kontaktar jag dig.


Gästboken

…har flyttats hit. Skriv gärna ett meddelande – det är så trevligt!


Vad är nytt sedan senast?

Notera att alla inlägg regelbundet updateras med ny information – klicka på en av underkategorierna i menyn ovan för att läsa de nyaste inläggen inom en kategori. Om du vill hitta inlägg som har uppdaterats under en bestämd månad eller ett år så går det att söka på ett datum, en månad eller ett år, t.ex. 08-2020 för alla inlägg som uppdaterats under augusti 2020.


Spännande nytt!

Jag skriver fortfarande på släktkrönikan som är hjärtat i släktarkivet där jag försökt berätta historien om vår släkt som en helhetsberättelse. Krönikan kommer att innehålla en grundlig genomgång av historien. Vissa avsnitt tar väldigt lång tid att skriva på grund av all forskning som måste göras för att vara säker på att man förstått allt rätt. Därför kommer det att dröja ganska länge innan det är klart. Just nu skriver jag kapitel 8 om A-grenen och Liljeholmens öde. Det har just kommit in en viktig ny källa om A-grenen i form av Naima Pontins underbara minnesberättelse. Jag har planerat 14 kapitel allt som allt, så det är en bit kvar, särskilt som alla kapitel ska skrivas på både svenska och engelska, men jag hoppas att nästa kapitel ska kunna publiceras ganska snart.

Jag har även forskat en del runt de olika försläkterna på sistone, dvs. förfäder till sådana som gift in sig i Alfortsläkten. Ni kommer att märka att det läggs till ny information om dessa – Gyllenståhl, Fahnehielm, Wetterström, Ögnelod, Almroth, Bachman, Cronholm, Karlsson etc. Nyligen har jag jobbat mycket med släkterna från Göteborg och Uddevalla på 1600-talet. Många spännande och läsvärda historier har dykt upp inom Bachmanska försläkten.

Äntligen har det gått att få reda på var Jonas Ekstrand kom ifrån. Med hjälp från Agneta Bogestad och Margareta Sigbladh har jag nu kunnat beskriva hans och hans föräldrars historia här.

Det har fogats till en helt ny gren av ättlingar till hans och Maria Catharina Ahlforts äldsta dotter Hedvig, som jag har kallat F-grenen. Hon gifte sig med Johan Sjöstrand som blev hovskräddare i Norrköping. Trots att grenen är relativt liten i förhållande till de övriga smålandsgrenarna så är dens betydelse stor, inte bara för att den gav upphov till flera världskända konstnärer, utan även släkthistoriskt därför att den öppnar för helt nya perspektiv. Johan Sjöstrand hade förmodligen det namnet från granngården till Bötterarp där Johan Ekstrand föddes, och det finns andra kontakter att spåra mellan familjerna. Det verkar t.ex. som att det är samma Lövingsborg söder om Skänninge, där Hedvig och Johan fick sitt första barn, som Maria Catharinas mamma ägt och bott på under sin ålderdom. Arbetet med F-grenen har givit en mycket bättre bild av hur resten av släktens utveckling ska tolkas genom att utvidga området till att även omfatta Skänninge i mycket högre grad.

Jag har även nyligen hittat en helt ny gren av Alfortsläkten, nämligen Ahlforth-grenen i Illinois, som finns kvar i USA. Det finns så mycket spännande att berätta om dem och om utvandrarens syskon, t.ex. Adele Ahlfort och hennes man David Stussi, som var guldgruveförman i Idaho och Alaska, var med och byggde järnvägen till Canadas västkust och grundade en av Canadas största städer där han även var stadens första postchef. Rekommenderas! Arvet från Adeles guldgruverikedomar fördelades så småningom mellan släktingarna hemma i Sverige.

Jag har börjat träffas med släktingar som haft i roligt i släktarkivet och vill prata om släkten. Det är så roligt! Jag har även fått titta i några av era gamla släktarkiv. Så spännande! Material kommer att laddas upp här efterhand.

Det har generellt börjat skickas in mera material (jag hinner knappt med…), och andra släktforskare hjälper till. Varmt tack för alla bidrag! Även andra forskare bidrar med synpunkter – lokalhistoriker, personalhistoriker, kulturhistoriker, byggnadshistoriker, militärhistoriker… och andra släktingar förstås. Det är så kul att få meddelanden från er!

Annars använder jag mesta tiden på att lägga upp all information här på hemsidan. Dels nya grenar och dels uppdateringar av befintliga inlägg.


icon-check  08-12-2021