Hej och välkomna till familjen Alforts släktarkiv!
Sedan skeppsbyggmästaren Alfort anlände till Sverige från England i mitten av 1600-talet har släktträdet efter honom vuxit till sig och blivit stort och frodigt. Det här arkivet handlar om alla dessa människors levnadsöden och historia. Det finns många tusen livsöden att lära känna, och arbetet är långt ifrån klart, men redan nu finns det mängder med information att upptäcka på dessa sidor.
Det här släktarkivet är lite annorlunda än de flesta andra släktforskningshemsidor. När man släktforskar är det ju lockande att skriva om sina egna förfäder, men just mina förfäder är ju som helhet främst intressanta att läsa om för just mig och min närmsta familj, även om vissa av dem förstås är andras förfäder också. Det var inte en sådan hemsida som jag ville skapa. I stället har jag valt att ta utgångspunkt i släktens stamfader, skeppsbyggmästarens son Erik Alfort, och skriva om alla hans ättlingar. På så sätt blir berättelserna intressanta för väldigt många människor. Dessutom har jag valt att fokusera på att försöka göra alla livsöden levande och skapa spännande berättelser om deras liv, så gott det går genom att studera källorna. Ofta handlar släktforskning om att få med så många namn och datum som möjligt, även om man inte vet någonting om personerna. För att undvika att hamna i denna fälla, har jag medvetet valt att inte använda något av de befintliga systemen för att registrera släkthistoria, utan jag har skapat allt själv med hjälp av en vanlig bloggsida, för på så sätt tvingar jag mig själv att skriva en historia om varje människa. Det är då som historian blir levande!
Endast en liten gren av släkten heter fortfarande Alfort. Det är den grenen som jag tillhör och som här kommer att kallas D1b: Alfort i Stockholm. Vi är ättlingar till John Alfort, som grundade företaget Alfort & Cronholm tillsammans med sin svärfar Kristian Kronholm. Det finns dock även andra grenar med namn som Ahlfort, Alforn och Ahlforn i Sverige, och Alford och Ahlforth i Amerika, förutom alla de ättlingar som numera har helt andra namn.
Själv är jag född och uppvuxen i Danmark, och kanske var det just därför som jag började med släktforskningen – jag ville helt enkelt veta mera om släktens förflutna. Och det visade sig vara oerhört givande, både som forskare och som människa. Jag har grävt i alla möjliga gamla arkiv för att förstå vad det var för människor som planterade trädet och fick det att växa den gången i Östergötland. Jag blev förundrad och rörd av alla öden och kunde inte sluta. Nu måste jag få berätta några av historierna för er.
Släktkrönikan
Varifrån kommer egentligen familjen Alfort? Var våra förfäder verkligen franska hugenotter, och hur kom det sig att de hamnade i Sverige? Det är frågor som dessa som jag försökt besvara i släktkrönikan Från bortom havet – Alfortsläktens historia genom att ge en introduktion till familjens ursprung och utveckling genom århundradena. Krönikan är inte fullbordad, utan nya kapitel läggs fortfarande till.
Krönikan är stommen i historieberättelsen. Om man bara vill läsa en text, så är det den man bör läsa. Följ länken för att se vilka kapitel som finns att tillgå. Om man vill veta mera, är det bara att läsa vidare i något av de övriga inläggen. Det finns så oerhört många spännande historier att berätta om just familjen Alfort. Tidslinjen för Alfortsläkten i Sverige ger en kort översikt av de mest centrala händelserna.
Övriga lästips
Klicka på en av underkategorierna i menyn ovan för att läsa om sådant som du tycker är roligt, eller följ en länk här nedan för att läsa om ett ämne. En del intressanta inlägg har dessutom samlats under menypunkten ”Rekommenderat” under ”Historier”.
Förutom släktkrönikan, som är den centrala berättelsen, och Tidslinje för Alfortsläkten i Sverige, som ger en snabb överblick, kan man t.ex. börja med att läsa om dessa spännande människor:
- Erik Alfort (1659-1730) – Stamfader till Alfortsläkten i Sverige
- Gabriel Ahlfort (1703-1780) – Kaptenen som reste till Indonesien och Mekka – och lämnade en dagbok
- Adolf Fredrik Alfort (1779-1854) – stadsläkare i Eskilstuna
- Michaël Alfort (1829-1912) – järnhandlare i Örebro
- John Alfort (1874-1937) – Alfort & Cronholms grundare
Eller varför inte dessa:
- Maria Catharina Alfort (1702-1781) – Flickan som gifte sig mot sina föräldrars vilja och gjordes arvlös
- Carl Henric Ahlfort (1713-1740) – Soldaten som dog innan hann nådde fronten
- Gustaf Adolf Ahlfort (1753-1824) – Finfolket på Östanå vars barn råkade ut för skandal
- Sven Wilhelm Alfort (1833-1892) – Bokhållaren som grundade en fattig släkt i Värmland
- David Ahlfort (1859-1930) – Flyttade till Jokkmokk och blev pastor
Överallt finns det länkar till massor med andra sidor – det är bara att utforska och ha roligt i arkivet!
Släktträd
Här hittar du olika släktträd. Vissa av dem är enbart tillgängliga med lösenord. Kontakta mig om du är släkting och vill ha lösenord. Träden uppdateras regelbundet, men de är ofta inte lika nyligen uppdaterade som de övriga inläggen.
- Hela släkten: Alla ättlingar till Erik Alfort
- Närmsta släkten: Nuvarande familjen Alfort
Det finns dock även offentligt tillgängliga släktträd:
- Vilka grenar är släkt? – Hur har de olika namnformerna utvecklats och hur hör de ihop?
- Hela släkten: Publik version utan personkänsliga uppgifter
- Antavla: Förfäder
Bidra till arkivet!
Vi vill dela med oss med våra släktingar i andra grenar! Det finns så många historier och bilder som kan vara roliga för alla. Om du har någonting du vill bidra med, så skicka ett meddelande under ”Hjälpa till”, så kontaktar jag dig för mer information. Det går även att kommentera på varje inlägg.
Varmt tack för alla bidrag som vi fått hittills!
Jag kontaktas ständigt av nya läsare, både historiker – kulturhistoriker, personhistoriker, lokalhistoriker, kyrkohistoriker, militärhistoriker – och familjemedlemmar från när och fjärran som delat med sig av spännande material. Det tycker jag är så härligt…
Lösenord och privatlivsskydd
Inte alla känner likadant när det gäller offentliggörande av information om familjemedlemmar. Det är mycket viktigt för mig att alla känner sig trygga med att dela med sig av information och material. Därför har vissa inlägg skyddats med lösenord som enbart ges till släktingar. Våra grundprinciper för skyddande av privat material beskrivs här.
Om du är släkt och är intresserad utav at få lösenord för att få tillgång till de skyddade inläggen så skicka mig ett meddelande om detta, t.ex. med hjälp av formulären under ”Hjälpa till”, så kontaktar jag dig.
Gästboken
…har flyttats hit. Skriv gärna ett meddelande – det är så trevligt!
Vad är nytt sedan senast?
Notera att alla inlägg regelbundet updateras med ny information – klicka på en av underkategorierna i menyn ovan för att läsa de nyaste inläggen inom en kategori. Om du vill hitta inlägg som har uppdaterats under en bestämd månad eller ett år så går det att söka på ett datum, en månad eller ett år, t.ex. 08-2023 för alla inlägg som uppdaterats under augusti 2023.
Spännande nytt!
Jag skriver fortfarande på släktkrönikan som är hjärtat i släktarkivet där jag försökt berätta historien om vår släkt som en helhetsberättelse. Krönikan kommer att innehålla en grundlig genomgång av historien. Vissa avsnitt tar väldigt lång tid att skriva på grund av all forskning som måste göras för att vara säker på att man förstått allt rätt. Därför kommer det att dröja ganska länge innan det är klart. Just nu skriver jag kapitel 8 om A-grenen och Liljeholmens öde. Det har just kommit in en viktig ny källa om A-grenen i form av Naima Pontins underbara minnesberättelse. Jag har planerat 14 kapitel allt som allt, så det är en bit kvar, särskilt som alla kapitel ska skrivas på både svenska och engelska, men jag hoppas att nästa kapitel ska kunna publiceras ganska snart.
Jag har även forskat en del runt de olika försläkterna på sistone, dvs. förfäder till sådana som gift in sig i Alfortsläkten. Ni kommer att märka att det läggs till ny information om dessa – Gyllenståhl, Fahnehielm, Wetterström, Ögnelod, Almroth, Bachman, Cronholm, Karlsson etc.
Det har fogats till en helt ny gren av ättlingar till Maria Catharina Ahlfort och Jonas Ekstrands äldsta dotter Hedvig, som jag har kallat F-grenen. Hon gifte sig med Johan Sjöstrand som blev hovskräddare i Norrköping. Trots att grenen är relativt liten i förhållande till de övriga smålandsgrenarna så är dens betydelse stor, inte bara för att den gav upphov till flera världskända konstnärer, utan även släkthistoriskt därför att den öppnar för helt nya perspektiv. Johan Sjöstrand hade förmodligen det namnet från granngården till Bötterarp där Johan Ekstrand föddes, och det finns andra kontakter att spåra mellan familjerna. Det verkar t.ex. som att det är samma Lövingsborg söder om Skänninge, där Hedvig och Johan fick sitt första barn, som Maria Catharinas mamma ägt och bott på under sin ålderdom. Arbetet med F-grenen har givit en mycket bättre bild av hur resten av släktens utveckling ska tolkas genom att utvidga området till att även omfatta Skänninge i mycket högre grad.
Jag har även nyligen hittat en helt ny gren av Alfortsläkten, nämligen Ahlforth-grenen i Illinois, som finns kvar i USA. Det finns så mycket spännande att berätta om dem och om utvandrarens syskon, t.ex. Adele Ahlfort och hennes man David Stussi, som var guldgruveförman i Idaho och Alaska, var med och byggde järnvägen till Canadas västkust och grundade en av Canadas största städer där han även var stadens första postchef. Rekommenderas! Arvet från Adeles guldgruverikedomar fördelades så småningom mellan släktingarna hemma i Sverige.
Jag har börjat träffas med släktingar som haft i roligt i släktarkivet och vill prata om släkten. Det är så roligt! Jag har även fått titta i några av era gamla släktarkiv. Så spännande! Material kommer att laddas upp här efterhand.
Det har generellt börjat skickas in mera material (jag hinner knappt med…), och andra släktforskare hjälper till. Varmt tack för alla bidrag! Även andra forskare bidrar med synpunkter – lokalhistoriker, personalhistoriker, kulturhistoriker, byggnadshistoriker, militärhistoriker… och andra släktingar förstås. Det är så kul att få meddelanden från er!
Annars använder jag mesta tiden på att lägga upp all information här på hemsidan. Dels nya grenar och dels uppdateringar av befintliga inlägg.
02-12-2023
Anders Larsson
Hej.
Vilken vacker hemsida.
Har en fråga om målningarna i interiören. Vet man hur gamla de är? Letade i texten efter en datering. Tex officeren med halvpiken som ni lagt upp en bild på.
Mvh Anders Larsson