Välkommen

kollage1English version

Hej och välkomna till familjen Alforts släktarkiv!

Här hittar ni en mängd bilder och berättelser om släktens medlemmar och om företaget Alfort & Cronholms framväxt.

Sedan skeppsbyggmästaren Alfort anlände till Sverige i mitten av 1600-talet har släktträdet vuxit och blivit stort och frodigt. Endast en liten gren heter fortfarande Alfort. Det är den grenen som här kommer att kallas D1b: Alfort i Stockholm. Vi är ättlingar till John Alfort, som grundade företaget Alfort & Cronholm tillsammans med sin svärfar Kristian Kronholm.

Släktgården Liljeholmen

Det finns dock andra grenar med namn som Ahlfort, Alford (i Amerika) och Ahlforn, förutom alla de som numera har helt andra namn. Alla trädets grenar kommer efterhand att beskrivas här i arkivet. Det finns mer än tre tusen livsöden att lära känna.

Jag har forskat i alla möjliga gamla arkiv för att förstå vad det var för människor som planterade trädet och fick det att växa den gången i Östergötland. Jag blev förundrad och rörd av alla öden och kunde inte sluta. Nu måste jag få berätta några av historierna för er.

Lästips

Notera att även om det finns texter på både svenska och engelska så är det inte översättningar, utan de har skrivits med olika syfte och innehåll, så det kan vara värt att läsa båda. De svenska texterna är ofta korta och inbjudande, medan de engelska ger en grundligare introduktion till släkthistorien.

Krönikan From beyond the seas – A history of the Alfort family är stommen i historieberättelsen. Om man bara vill läsa en text, så är det den man bör läsa. Den är utformad som en krönika med olika kapitel. Följ länken för att se vilka kapitel som finns att tillgå.

Använd även menylinjen ovan för att hitta sådant som du tycker är spännande. De mest intressanta inläggen är samlade under menypunkten ”Rekommenderat” under ”Historier”.

Här är lite blandade lästips av olika slag:

Screen Shot 2014-02-25 at 2.47.40 PMFrom beyond the seas – A history of the Alfort family
Släktens ursprung och historia i korta drag
Tidslinje för Alfortsläkten i Sverige
Släktträd

Gabriel Ahlforts resor på världshaven
Släktgården Liljeholmens Säteri
Stadsläkaren i Eskilstuna Adolf Fredrik Alfort
Alfort & Cronholms grundare John Alfort
”Måla på lördag”

Överallt finns det länkar till massor med andra sidor – det är bara att utforska och ha roligt i arkivet!

Om oss

Esben Alfort heter jag; det är jag som är släktforskaren som skrivit de flesta inlägg. Jag är född 1979 och tillhör D1b-grenen: Alfort i Stockholm. Om ni undrar varför min svenska inte är felfri, så är orsaken den att jag är född och uppvuxen i Danmark. Kanske var det just därför jag började med släktforskningen – jag ville helt enkelt veta mera. Och det visade sig vara oerhört givande, både som forskare och som människa. Till vardags är jag språkforskare och jobbar i ett språkteknologiskt företag i Köpenhamn. Min syster Sara är journalist. Hon har forskat i Alfort & Cronholms företagshistoria och har skrivit några av inläggen om familjeföretaget. Mera kommer att laddas upp så småningom.

Bidra till arkivet!

Vi vill dela med oss med våra släktingar i andra grenar! Det finns så många historier och bilder som kan vara roliga för alla. Om du har någonting du vill bidra med, så skicka ett meddelande under ”Hjälpa till”, så kontaktar jag dig för mer information. Det går även att kommentera på varje inlägg.

Varmt tack för alla bidrag som vi fått hittills!

Jag kontaktas ständigt av nya läsare, både historiker – kulturhistoriker, personhistoriker, lokalhistoriker, kyrkohistoriker, militärhistoriker – och familjemedlemmar från när och fjärran som delat med sig av spännande material. Det tycker jag är så härligt…

kollage2

 

Lösenord och privatlivsskydd

Det är mycket viktigt för mig att alla känner sig trygga med att dela med sig av information och material. Därför har vissa inlägg skyddats med lösenord som enbart ges till släktingar.

Om du är släkt och är intresserad utav at få lösenord för att få tillgång till de skyddade inläggen så skicka mig ett meddelande om detta med hjälp av formulären under ”Hjälpa till”, så kontaktar jag dig.

Våra grundprinciper för skyddande av privat material beskrivs här.

Gästboken

”Vilken vacker hemsida.”

”Detta är vad man som släktforskare längtar efter att få hitta.”

”Din hemsida/släktsida  är den bästa jag sett av alla – mycket lättnavigerad och intressant, full av så trevliga detaljer.”

”Vill tacka hjärtligt för allt som skrivits. Jag är imponerad hur släktforskning fått med så mycket av det som är värdefullt för framtiden. Stort Tack.”

”Din släktsida är fascinerande och inspirerande! Saklig, djuplodande och lättnavigerad.”

”Du har verkligen lyckats göra din sida intressant. Till och med mina stackars arma fattiglappar har blivit intressanta att läsa om.”

”Först måste jag tacka för er fantastiska hemsida – vilket otroligt fint arbete ni har gjort.”

”Jag har tagit mig friheten att läsa om familjen Alfort. Med mycket stort intresse!”

”Vad kul att få läsa och ta del av allt ni skrivit!!”

”Sånt här är intressant”

”Jag blev så glad när jag hittade er sida och kunde läsa om pappas bakgrund. ”

”Tack för en fin sida med mycket spännande information.”

”Hej, halkade in på er fantastiskt fina hemsida”

”Jag har förgäves försökt hitta karaktärens historiska förebild, och har nu hamnat på din intressanta sida.”

”Jag har precis börjat släktforska och blev överlycklig när jag hittade hit.”

”Intressant att läsa om det jag har hört berättas under min uppväxt.”

”Spännande att läsa om Arvid och vad han var med om som barn.”

”Karin hade ett väldigt bra minne och har berättat så mycket och det är fantastiskt att nu få se det på pränt.”

”Jag måste säga att det är en mycket intressant forskarsida ni har, otroligt mycket arbete ni lagt ner där.”

”Blev så himla glad när jag öppnade Alforts Släktarkiv och såg att du har lagt in så mycket om släktgrenen. Så roligt att läsa när det blir en berättelse.”

”Oj, vilken fin sida ni har !”

”Fantastiskt intressant och överskådligt.”

”Ett jättestort tack för det fina arbete du gör”

”Du skall ha stort tack och erkännande för det stora arbete du nedlagt.”

”Det är fantastisk kul att du och Sara lägger ner tid och energi på denna sida.”

”Jag har varit inne och tittat på de nya uppdateringar du gjort och den text du fick från mig som du vävt in bra. Det ser jättefint ut. Du gör verkligen ett fint arbete.”

”Tack för en mycket bra och intressant släktsida.”

Vad är nytt sedan senast?

Notera att alla inlägg regelbundet updateras med ny information. Om du vill hitta inlägg som har uppdaterats under en bestämd månad eller ett år så går det att söka på ett datum, en månad eller ett år, t.ex. 07-2017 för alla inlägg som uppdaterats under juli 2017.

Just nu…

Funderar jag på om vi skulle kunna grunda en släktförening. Efter släktträffen i Blåvik 12/7 2017 där runt 120 släktingar och släktforskare kom till mitt föredrag i kyrkan känns det som att intresset är tillräckligt stort för att vi ska kunna göra något mera av det här. Läs vidare här.

Jag har börjat träffas med släktingar som har haft i roligt i släktarkivet och som vill prata om släkten ute i verkliga världen. Det är så roligt! Jag har även fått titta i några av era gamla släktarkiv. Så spännande! Material kommer att laddas upp här efterhand.

Det har generellt börjat skickas in mera material (jag hinner knappt med…), och andra släktforskare hjälper till. Varmt tack för alla bidrag! Även andra forskare bidrar med synpunkter – lokalhistoriker, personalhistoriker, kulturhistoriker, byggnadshistoriker, militärhistoriker… och andra släktingar förstås. Det är så kul att få meddelanden från er!

Just nu lägger jag ner mest tid på att uppdatera befintlig information och lägga till ny information som blivit tillgänglig sedan senast. Dessutom lägger jag till en rad försläkter till nyckelpersoner som gift in sig i släkten så att man i viss mån även kan hitta andra förfäder än de som är på Alfortsidan.

Jag skriver fortfarande på den engelskspråkiga släktkrönikan som är hjärtat i släktarkivet där jag försökt berätta historien om vår släkt som en helhetlig berättelse. Krönikan kommer att innehålla en grundlig genomgång av historien, i motsatts till svenska versionen som är en snabbintroduktion. Det är alltså inte samma text. Vissa avsnitt tar väldigt lång tid att skriva på grund av all forskning som måste göras för att vara säker på att man förstått allt rätt. Därför kommer det att dröja ganska länge (flera år) innan det är klart.

Annars använder jag mesta tiden på att lägga upp all information här på hemsidan. Dels nya grenar, särskilt av Smålandssläkten, men även uppdateringar av befintliga inlägg, och inlägg om utvalda försläkter.

Dessutom pågår bl.a. forskning rörande:

 • Smålandssläkten, dvs. den grenen som är ättlingar till Maria Catharina Alfort. Det är en stor släkt, så det finns oerhört mycket information som ännu inte lagts upp, och forskning som ännu inte gjorts.
 • Gamla domböcker och sockenstämmoprotokoller som berättar om Gabriel Gyllenståhl och andra familjemedlemmars relationer till folk i omgivningen.

Kaprifol-lilje

icon-check  20-07-2017

2 thoughts on “Välkommen

 1. Hej.
  Vilken vacker hemsida.
  Har en fråga om målningarna i interiören. Vet man hur gamla de är? Letade i texten efter en datering. Tex officeren med halvpiken som ni lagt upp en bild på.
  Mvh Anders Larsson

  • Hej Anders!

   De karolingiska väggmålerierna på Liljeholmen som du frågar om är från början av 1700-talet. Man vet inte vem konstnären var, men det finns liknande utsmyckningar i Barkmanska Gården i Linköping, så kanske var det samma konstnär. Man säger i trakten att det var en resande målare som blev kär i en av Liljeholmens pigor och stannade kvar en tid och målade väggarna medan han väntade på henne.
   Sedan har det tillkommit nyare målerier dels under gustaviansk tid och dels av målaren Herman Norrman från Tranås (1864-1906).

   Bästa hälsningar,
   Esben Alfort

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *