Släktarkivet fyller 3 år i dag!

Den 20 januari 2014 sjösatte min syster och jag tillsammans en ny hemsida. Tanken var att skapa en plats där alla släktingar kunde läsa berättelser ur min släktforskning och samtidigt försöka skapa en gemensam förståelse av vår släkts ursprung och historia, liksom företagets historia så småningom skulle beskrivas. Sedan dess har arkivet bara vuxit och börjar nu verkligen användas av många. Just nu finns det 457 inlägg och 2305 bilder och ljudinspelningar att njuta av!


Ett roligt samarbete!

Jag har kontaktats av oerhört många släktingar under det senaste året, och riktigt många har velat bidra med bilder och berättelser. Det har varit så roligt att få vara med om – jag hinner knappt med allt, så ibland får ni ha lite tålamod om jag inte svarar med en gång…

Jag vill särskilt tacka Henrik Rockler, Margareta Sigbladh, Chris-Marié Wessels (thank you!), Birgitta Ögnelooh-Wiklund och Lena Grönlund Myrberg för alla bidrag och roliga diskussioner under året, liksom alla ni andra som har bidragit och hjälpt till. Det upskattas verkligen!

Baltisk silverkanna som engång tillhört familjen Ahlfort på Liljeholmen i Torpa, och som fortfarande finns inom familjen. Tack för att jag fick komma och fotografera den och alla andra saker i arkivet!

Okända släktingar

Särskilt roligt är det att så många säger sig ha lärt en massa om den egna familjen, och i bland har de till och med lärt känna nya släktingar som de inte visste fanns!

I synnerhet två familjer har fått avgörande ny vetskap om egna släkten under det senaste året på grund av släktarkivet och samtalen.

Anna Charlotta Krogman. Photo kindly provided by Chris-Marié Wessels.

En sydafrikansk familjs förmoder som utvandrade från Sverige med sina föräldrar som tonåring och blev en känd och betydelsefull pionjär visade sig vara ett oäkta barn. Pappan var en respekterad kyrkans man, så när pigan blev med barn, skickades hon i väg till en annan församling. Dottern verkar emellertid ha adopterats av det äkta paret innan de emigrerade till Sydafrika, där sanningen hölls hemlig. Förmodligen visste hon inte själv om att hon hade en annan biologisk mamma. Läs hela den spännande historien här.

I ett annat fall fanns det två personer med samma namn som visade sig ha samma sjömanspappa. På så vis träffades två familjer för första gången genom släktarkivet, trotts att de var nära släkt, och nu har många nya kontakter knutits. Roligare kan det väl knappast bli att få vara redaktör!


Hjälpa till

Ett varmt önskemål från mig är fortfarande att alla ni som har bilder eller historier eller annat material skickar in det till arkivet. Många har redan gjort detta, men det finns ju så mycket mera därute som vi alla skulle kunna glädjas åt tillsammans. Tanken är att detta ska vara ett gemensamt arkiv för berättelser och bild- och ljudmaterial m.m. för alla som intresserar sig för släkten. Och om vi delar med oss till andra, så kan man ju hoppas att de delar med sig till oss. Skriv en kommentar härnedan eller lämna ett meddelande på sidan Hjälpa till, så skickar jag ett mejl tillbaka för ytterligare information. Om man vill att materialet ska skyddas med lösenord, så talar man helt enkelt om det för mig. Och du som är släkt kan kontakta mig för att få lösenord.

För den som är ny i arkivet finns det lästips på sidan Välkommen, och under menypunkten Rekommenderat.

Ha roligt i arkivet!

Esben

Kaprifollilja

Minnen ur gästboken

”Vilken vacker hemsida.”

”Detta är vad man som släktforskare längtar efter att få hitta.”

”Din hemsida/släktsida  är den bästa jag sett av alla – mycket lättnavigerad och intressant, full av så trevliga detaljer.”

”Vill tacka hjärtligt för allt som skrivits. Jag är imponerad hur släktforskning fått med så mycket av det som är värdefullt för framtiden. Stort Tack.”

”Din släktsida är fascinerande och inspirerande! Saklig, djuplodande och lättnavigerad.”

”Du har verkligen lyckats göra din sida intressant. Till och med mina stackars arma fattiglappar har blivit intressanta att läsa om.”

”Först måste jag tacka för er fantastiska hemsida – vilket otroligt fint arbete ni har gjort.”

”Jag har tagit mig friheten att läsa om familjen Alfort. Med mycket stort intresse!”

”Vad kul att få läsa och ta del av allt ni skrivit!!”

”Sånt här är intressant”

”Jag blev så glad när jag hittade er sida och kunde läsa om pappas bakgrund. ”

”Tack för en fin sida med mycket spännande information.”

”Hej, halkade in på er fantastiskt fina hemsida”

”Jag har förgäves försökt hitta karaktärens historiska förebild, och har nu hamnat på din intressanta sida.”

”Jag har precis börjat släktforska och blev överlycklig när jag hittade hit.”

”Intressant att läsa om det jag har hört berättas under min uppväxt.”

”Spännande att läsa om Arvid och vad han var med om som barn.”

”Karin hade ett väldigt bra minne och har berättat så mycket och det är fantastiskt att nu få se det på pränt.”

”Blev så himla glad när jag öppnade Alforts Släktarkiv och såg att du har lagt in så mycket om släktgrenen. Så roligt att läsa när det blir en berättelse.”

”Oj, vilken fin sida ni har !”

”Fantastiskt intressant och överskådligt.”

”Ett jättestort tack för det fina arbete du gör”

”Du skall ha stort tack och erkännande för det stora arbete du nedlagt.”

”Det är fantastisk kul att du och Sara lägger ner tid och energi på denna sida.”

”Tack för en mycket bra och intressant släktsida.”


Tidigare års jubileumsinlägg:

icon-check  20-01-2017