Släktarkivet fyller 2 år i dag!
Den 20. januari 2014 sjösatte min syster och jag tillsammans en ny hemsida. Tanken var att skapa en plats där alla släktingar kunde läsa berättelser ur min släktforskning och samtidigt försöka skapa en gemensam förståelse av vår släkts ursprung och historia, liksom företagets historia så småningom skulle beskrivas.
Släktingar och forskare – ett roligt samarbete!
Det har varit en oerhört spännande tid för mig, inte minst tack vare alla som kontaktat mig, både avlägsna släktingar och forskare – släktforskare, personhistoriker, lokalhistoriker, kyrkohistoriker, byggnadshistoriker, militärhistoriker… Alla har varit så trevliga och hjälpsamma och bidragit med mycket spännande material i bild och text.
Tack också för alla uppmuntrande kommentarer! Jag försöker ständigt förbättra både nya och gamla inlägg för att det ska bli så läsvärt och inspirerande som möjligt, och det är oerhört roligt att mödan uppskattas!
Jag vill särskilt tacka Inger Erlandsson, Curt Fröberg, Martin Giertz och Marie-Louise Bachman för alla bidrag och diskussioner under året. Det upskattas verkligen!
Släktkrönikan
Huvudprojektet under det senaste året har varit släktkrönikan From beyond the seas – A history of the Alfort family in Sweden, som ska binda ihop allt och skapa en sammanhängande berättelse om släktens historia från början till nutid. Det har varit – och kommer fortfarande att vara – en stor utmaning, men också väldigt roligt och spännande. Tills vidare har 6 kapitel publicerats om de första generationerna, och flera är på väg, fast det nog kommer att dröja lite längre med de nästa kapitlen.
Det har varit mycket spännande att skriva krönikan, och jag har lärt mig mycket nytt under processen. Det har ofta varit svårt at jonglera alla källor och samla trådarna till en helhet, men när man lyckas skapas en helt annan sammanhang. Vissa källor har varit mera krävande än andra – för att spåra Gabriels resor till Indonesien har jag behövt läsa gamla dokument i holländska och indonesiska arkiv. Ibland är det en fördel att vara språkforskare…
Delar av berättelsen kan även ha ett bredare intresse än släkthistorien; vissa källor kan helt enkelt bidra till historieskrivningen om ämnen som vi inte vet så mycket om. Det är fallet med den misslyckade Madagaskarexpeditionen 1721-1722 som Gabriel Ahlfort var med på och som är ett besynnerligt och ganska okänt kapitel i svenska kolonialhistorien, och det gäller även upproret på Bangka i Indonesien 1731, som samma Gabriel var med om att hjälpa sultanen av Palembang att bekämpa. Om dessa äventyr kan man läsa mera i avsnittet Livet och döden till havs – Gabriel Ahlforts resor på världshaven.
Berättelsen om hans morfar Gabriel Gyllenståhl kan mycket väl vara den mest korrekta och kompletta personhistoriska beskrivningen som har gjorts av denna viktiga man, av det skälet att man tills mycket nyligen trodde att han hade helt andra föräldrar än vad som nu har visat sig med största sannolikhet vara sanningen. Detta har gjort att man nu måste tolka hans leverne på ett nytt sätt.
Minst lika roligt har det varit att med källornas hjälp försöka rekonstruera den mera personliga sidan av berättelserna. Jag försöker ständigt förstå hur dessa människor tänkte och vilka känslor som låg bakom deras agerande. Ingen människa är tråkig – det är bara en fråga om källmaterial. Vissa historier är dock extra gripande; de invecklade kärleksintrigerna som alla Gabriel Gyllenståhls tre döttrar råkade ut för är t.ex. som tagna ur en Jane Austen-roman och skulle lämpat sig mycket väl för en film!
Esben
För den som är ny i arkivet finns det lästips på sidan Välkommen, och under menypunkten Rekommenderat.
Ha roligt i arkivet!
Minnen ur gästboken
”Vilken vacker hemsida.”
”Detta är vad man som släktforskare längtar efter att få hitta.”
”Din hemsida/släktsida är den bästa jag sett av alla – mycket lättnavigerad och intressant, full av så trevliga detaljer.”
”Vill tacka hjärtligt för allt som skrivits. Jag är imponerad hur släktforskning fått med så mycket av det som är värdefullt för framtiden. Stort Tack.”
”Din släktsida är fascinerande och inspirerande! Saklig, djuplodande och lättnavigerad.”
”Du har verkligen lyckats göra din sida intressant. Till och med mina stackars arma fattiglappar har blivit intressanta att läsa om.”
”Jag har tagit mig friheten att läsa om familjen Alfort. Med mycket stort intresse!”
”Vad kul att få läsa och ta del av allt ni skrivit!!”
”Tack för en fin sida med mycket spännande information.”
”Sånt här är intressant”
”Jag har förgäves försökt hitta karaktärens historiska förebild, och har nu hamnat på din intressanta sida.”
”Jag har precis börjat släktforska och blev överlycklig när jag hittade hit.”
”Intressant att läsa om det jag har hört berättas under min uppväxt.”
”Spännande att läsa om Arvid och vad han var med om som barn.”
”Karin hade ett väldigt bra minne och har berättat så mycket och det är fantastiskt att nu få se det på pränt.”
”Blev så himla glad når jag öppnade Alforts Släktarkiv och såg att du har lagt in så mycket om släktgrenen. Så roligt att läsa när det blir en berättelse.”
”Oj, vilken fin sida ni har !”
”Fantastiskt intressant och överskådligt.”
”Ett jättestort tack för det fina arbete du gör”
”Du skall ha stort tack och erkännande för det stora arbete du nedlagt.”
”Det är fantastisk kul att du och Sara lägger ner tid och energi på denna sida.”
Hjälpa till
Ett varmt önskemål från mig är fortfarande att alla ni som har bilder eller historier eller annat material skickar in det till arkivet. Många har redan gjort detta, men det finns ju så mycket mera därute som vi alla skulle kunna glädjas åt tillsammans. Tanken är att detta ska vara ett gemensamt arkiv för berättelser och bild- och ljudmaterial m.m. för alla som intresserar sig för släkten. Och om vi delar med oss till andra, så kan man ju hoppas att de delar med sig till oss. Skriv en kommentar härnedan eller lämna ett meddelande på sidan Hjälpa till, så skickar jag ett mejl tillbaka för ytterligare information. Om man vill att materialet ska skyddas med lösenord, så talar man helt enkelt om det för mig. Och du som är släkt kan kontakta mig för att få lösenord.
20-01-2016
Lämna ett svar