D1-grenen: Alfort i Eskilstuna

Ahlfort blir Alfort – Vetenskapare och affärsmän i Eskilstuna, Örebro och Stockholm


icon-leaf  Blåvikssläkten > D-grenen > D1-grenen > D1a-grenen / D1b-grenen / D1c-grenen
icon-home  Förfäderna till D1-grenen var:

  1. [1] Erik Alfort & Maria Sophia Gyllenståhl
  2. [1.2] Gabriel Ahlfort & Anna Brita Wetterström
  3. [1.2.11] Friedrich Georg Ahlfort & Helena Christina Ögnelod
  4. [1.2.11.3] Adolf Fredrik Alfort & Christina Wilhelmina Almroth

icon-book  Det finns många inlägg som rör D1-grenen
icon-cog  Om du har bilder eller information om denna gren så bidra gärna till det gemensamma släktarkivet!
icon-user  20 grenmedlemmar har hört av sig här på hemsidan än så länge
icon-check  10-07-2021


Adolf Fredrik Alforts läkarbostad på Köpmangatan 60 i Eskilstuna. Foto: Esben Alfort 2014.

Efter upplysningstiden var det inte längre självklart att det var adeln som satte agendan, och Stormaktssveriges sammanbrott hade medfört att även militärens betydande hade minskats. Tidens nya ideal fordrade att man skaffade en ansedd utbildning och blev kunnig inom sitt område om man ville behålla den status och position familjen tidigare hade åtnjutit. Allrahelst skulle man bidra till vetenskapen.

Adolf Fredrik tog sig an denna uppgift med hela sitt hjärta och for till Uppsala för att studera medicin. Hans barn fortsatte denna linje, med följden att D1-grenen (med undantag för D1c-grenen, som har en speciell historia) kännetecknas av välutbildade och driftiga människor. Med industrialiseringen förändrade samhället sig återigen, och många av Adolf Fredriks barn och ättlingar blev framgångsrika handlande och affärsmän i ett allt mer kommersialiserat Sverige. Det blev sålunda en framgångsrik och framåtdrivande familj med många uppfinningsrika affärsmän, i början främst inom järnhandeln, men så småningom också genom grundandet av familjeföretaget Alfort & Cronholm.

John Alforts första färghandel på Norrlandsgatan 14.

Adolf Fredrik var även musiker och språkkunnig och hade ett brinnande intresse för naturen, både som vetenskapsman och som jägare och naturnjutare, och även dessa egenskaper – känslosamheten, nyfikenheten och kärleken till naturen – har ärvts av de följande generationerna.

Pleopeltis pleopeltifolia insamlad av Adolf Fredrik i östra Brasilien.

Adolf Fredrik skrev sitt namn Alfort, förmodligen påverkad av den latiniserade formen av namnet som han använde på sin avhandling, Adolphus Fridericus Alfort, och alla hans ättlingar har behållit detta stavsätt.

Adolf Fredrik Alforts vetenskapliga avhandling med den latiniserade varianten av hans namn som hans ättlingar behöll.

Trotts att Adolf Fredrik fick 13 barn med sin mycket unga hustru, ville ödet att han aldrig skulle få uppleva något barnbarn, och endast en av hans söner fick egna barn, förutom en oäkta dotter med en piga i Värmland som aldrig upptogs i familjen. Den som förde Alfortnamnet vidare var järnhandlaren Michaël Alfort. Namnformen Alfort passerar därvid genom en flaskhals som förstärks ytterligare av den följande generationen, då Michaël bara får en son – Alfort & Cronholms grundare John Alfort – och två döttrar som inte själva får barn. Det är därför ingen tvekan om att Alfortfamiljen på alla sätt utgör en egen gren av släkten.


Lite statistik

Inom grenen har registrerats 7 generationer med 212 ättlingar födda 1820-2017. Av dessa är 106 (50%) män och 104 (49%) kvinnor.

  • Genomsnittlig (känd) livslängd: 53,0 år (44 pers.)
  • Barn som dog innan de fyllt 18 år: 4,2% (9 pers.)
  • Registrerade (kända) barn pr. vuxen: 1,0 st. (203 pers.)
  • Registrerade (kända) barn pr. par: 2,0 st. (102 par)