Inbjudan till föredrag i Blåviks Kyrka

11/7 2018: Nytt föredrag om Alfortsläkten i Blåvik

Välkomna till vår andra släkthistoriska dag med föredrag och visningar i Blåvik och Torpa d. 11 juli 2018! Förra årets evenemang blev så lyckat att vi har ordnat en fortsättning på kalaset! Vi ser mycket fram emot detta.

Det kostar inget att delta, men anmäl dig gärna med formuläret här nedan så vi vet ungefär hur många som kommer. Alla är välkomna!

Tema: Välstånd och motgång – Släktens olika grenar skapas

Förra året berättade jag om de första generationerna i Sverige fram till 1775. I år kommer jag att fortsätta berättelsen med ett plock ur de nästa generationernas spännande öden, med fokus på perioden 1775-1875.

Jag kommer bl.a. att berätta historier om:

  • De tidiga Ahlfortarnas bravader och skandaler
  • Skalden Per Daniel Amadeus Atterboms Ahlfortkärlek
  • Upptäcktsresanden, fältskären och stadsläkaren Adolf Fredrik Alfort – Från Napoleonskrig till brasilianska växter
  • Pionjäranda och affärskänsla – Utvandringen till Amerika, kyrkoherden i Jokkmokk och järnhandlarna i Örebro och Stockholm

Preliminärt program:

icon-clock-o 10:00  icon-location-arrow  Torpa Kyrka & Prästgård
Visning i lilla charmiga Torpa kyrka, som bara ångar av de tidiga Ahlfortarna, Gyllenståhlarna och Fahnehielmarna. Jag kommer att berätta lite om alla föremål i kyrkan som har anknytning till släkten, och Martin Giertz från Torpa prästgård och hans hustru, konsthistorikern Sara Giertz, berättar lite om kyrkan.

Sedan går vi genom prästgårdens vackra trädgård till det gamla båthuset där Alfortarna anlände med kyrkbåten på somrarna.

icon-clock-o 12:00  icon-location-arrow  Lunch: Vi har ordnat så att det går att köpa lunch från kl. 12 på Stebbarps trevliga gårdscafé på Torpön. Om du vill beställa plats så se till att kryssa i denna möjlighet nedan. Alternativt finns det lunch att köpa på Torpöns färjeläge.

icon-clock-o 15:30  icon-location-arrow  Liljeholmens Säteri & Hårdaholmen
Besök på fantastiska Liljeholmens Säteri med de otroliga väggmålningarna – 1600-talsgården som var släktens hjärta under närmare 200 år. Varmt tack till familjen Nisser som har bjudit in oss igen i år! Det var en stor upplevelse att få komma dit förra året.

Efter Liljeholmen beger vi oss till Hårdaholmen bredvid, som också den har varit i släktens ägo i generationer. Även där kommer de nuvarande ägarna att berätta för oss. Tack!

Fika: Ta gärna med egen fikakorg till Blåviks kyrka.

icon-clock-o 18:00  icon-location-arrow  Blåviks Kyrka
Föredrag med berättelser ur Alfortska släkthistorien i vackra Blåviks Kyrka som byggdes av och för familjen Ahlfort på Liljeholmen.

Ta med er fikakorgen! Lunch går att köpa på Torpön.

icon-check  14-06-2018