D1a: Asperén / Historier / Rekommenderat

En sann detektivhistoria

William Asperén

icon-male  Fredrik Wilhelm / Frederick William Asperén  (23/2 1888 – 27/1 1977)
icon-leaf  D1a-grenen: Asperén [1.2.11.3.2.1.3]
icon-home  Son till Carl Asperén & Amalia Lärka
icon-wrench  Målare, skeppsmålare?
icon-globe  Emigrerad till New York efter det att han straffats
icon-user  Gift med okänd
icon-play  Minst 3 barn
icon-check  29-01-2017

Klicka på bilden för att läsa hela polisrapporten. Källa: Stockholmskällan.

När Wilhelm är 15 år gammal, arbetar han som springgosse åt grossisten Josef Vetterlind på Vasagatan 20, 1., i Stockholm. Han var dock inte helt mogen för den anställningen, för efter ett halvår kommer han en dag över en av sin arbetsgivares checkböcker, och d. 15/12 1903 förser han checkboken med företagets stämpel, skriver sekreterarens initialer under och förfalskar Vetterlinds namnteckning. Han lyckas sedan få ut 3500 kr på Bankaktiebolaget Stockholm – Öfre Norrland och försvinna från staden.

Under eftersökningen upptäcker detektiverna emellertid snart att Asperéns kompis, den 16-årige springgossen John Petrus Åström, tycks ha ovanligt gott om pengar. Han har köpt “diverse sportartiklar, såsom skridskor, hockystafvar m.m. åt sig sjelf och ett par andra ynglingar”. Det har också blivit en hel del cirkus- och teaterbesök för unge Åström den senaste tiden icon-external-link. Han nekar sig medskyldig i brottet, men detektiverna ber hans arbetsgivare att inkalla dem i fall något brev ankommer till Åström från utlandet.

D. 13. februari 1904 anländer då ett brev till honom från London, och då inkallas detektivkonstaplarna. De låter Åström öppna brevet, som förstås visar sig vara från Asperén.

I sagde bref begärde Asperén, att Åström i bref skulle tillsända honom 25 pund eller 450 kronor i svenska penningar, under adress G.V. Edström, inlagdt i ett annat bref, som skulle adresseras till Herr Anton Michelsen, Hotel Bristoll, Köpenhamn.

Tydligen hade de två pojkarna kommit överens om att resa till Köpenhamn för pengarna. Åström ångrade dock i sista minuten och infann sig inte på järnvägsstationen. Asperén hade givit honom 1000 kr, som han gömde i en fiollåda under några dagar.

Det visade sig sedan att detta inte var det enda förfalskningsbrottet som de två var skyldiga i. De förfalskade även Åströms mammas namnteckning för att få ut 50 kr från hans sparkonto som han inte kunde tillgå utan föräldrafullmakt. Några av pengarna använde han dock för att köpa julklappar till sina föräldrar…

Även Asperén häktades sedan i London.

D. 10. maj 1906 avseglade han från Kristiania (Oslo) på båten C.F. Tietgen som skulle gå till New York, där han ämnade bo hos en bekant, David Rosander på 1297 Allantie Ave. i Brooklyn. Han hade själv betalat resan, och hade 15 dollar med sig.

I Amerika kallades han Frederick William Asperén. Han naturaliserades som amerikan 1917 och bodde då på 4709 Jerome Ave och jobbade som målare åt en August Carlsson på 701 Palisade Ave. i Grantwood, men inkallades som värnpliktig i Första Världskriget. Han sas då även vara gift och ha 3 barn. Han hade grå ögon och brunt hår, var smal och medellång.

När föräldrarna gick bort 1939-1940 bodde han på 828 Jackson Ave. på Bronx.

1942 inkallades han i samband med Andra Världskriget. Då hade han flyttat till 2526 E. 10th Str. i Long Beach i Los Angeles och var anställd i Bethlehem Steel Co.’s skeppsbyggnationsavdelning på Terminal Island i centrala Los Angeles, förmodligen som skeppsmålare. Han dog i San Bernardino utanför Los Angeles 1977 och är begravd i Rose Hills Memorial Park i Whittier.

San Bernardino 1909.

Läs hela polisrapporten här (källa: Stockholmskällan).

Frederick William Asperén WWI draft registration. Källa: Familysearch.

Forskningsdata

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *