D1: Alfort i Eskilstuna / Släktens historia i korta drag

Färgglada affärsmän

(Fortsatt från avsnittet Rötter och grenar om de äldre generationerna)

john och familj

John och Märta Alfort med barnen Sven, Axel, Sigrid, Carin och Torsten

Läkaren Adolf Fredrik och hans fru Christina Wilhelmina Almroth fick 13 barn, men bara tre av dem fick egna barn, och av dem var det endast sonen (Adolf) Michaël Alfort (1829-1912) som fick ättlingar som bevarat släktnamnet. Nog fick hans lillebror Sven Wilhelm (1833-1892) en oäkta dotter med en piga i Värmland, som blev början på en familj av flottningsarbetare och andra grovarbetare som kom att bära namnet Hedlund, men han verkar inte själv ha vetat om att han hade blivit pappa, och han gifte sig heller aldrig. Systern Adéle Alfort (1822-1894) gifte sig med förmögna godsägaren Wilhelm Asperén (1824-1907).

Michaël gifte sig med Marie-Louise Bachman (1839-1924) från Uddevalla och grundade en järnhandel i Örebro som snabbt växte till en av stadens största grossist­verksamheter. Senare kom han dock i problem på grund av svåra tider, så han hamnade i en konkurs och de flyttade till Stockholm för att öppna en ny affär. Michaël var en duktig och uppfinningsrik affärsman som anpassade sina produkter till den växlande förfrågan. Från att till en början ha sålt järnkaminer, antikviteter och kakelugnar började han sålunda också sälja bl.a. försäkringar och byggnadsmaterial för att supplera intäkterna.

Hans fru var dock minst lika kunnande och tycks ha bidragit aktivt i affärsutvecklingen. Utan henne hade han kanske inte klarat sig genom krisen. Hon kom själv ifrån en lång släkt av handlande i Uddevalla, inte minst den framgångsrika färgaren Hartvig Backman (1718-1785), som var stadens femte rikaste på sin tid. Hennes mor Henriette Carolina Dieden (1805-1851) kom även hon från en släkt av handlande, och även i denna familj fanns det färgglädje, då hennes farfar var kyrkomålare. Han invandrade från Tyskland runt 1760 och målade sedan interiören i en rad kyrkor i Bohuslän. Deras släkt kan som längst spåras till en gammal pommersk furstesläkt som går tillbaka till tidig Medeltid.

I Örebro lärde Michaël och Marie-Louise känna kultureliten, inte minst i form utav familjen Bergöö (Carl Larssons blivande hustrus föräldrar), som blev mycket goda vänner till familjen. De byggde till och med hus tillsammans i Örebro. Karin Bergöö skriver hem från Slöjdskolan i Stockholm och berättar om några av sina besök hos familjen Alfort. Andra vänner var t.ex. Disa Tegnér och Fridolf Wijnbladh.

märtamaria

Märta Maria Alfort, Johns syster

Michaël och Marie-Louise hade tre barn, varav endast den yngste sonen fick egna barn. Dottern Sigrid dog i difteri som 7-åring, och Märta (1866-1932), som utbildade sig till telegrafist och gifte sig med halländska civilingenjören Axel Rydin (1865-1935), fick inga barn.

john

John Alfort

Sonen John Alfort (1874-1937), däremot, gifte sig med Märta Cronholm och fick 5 barn. Hennes far Kristian Kronholm (f. 1856) var en skomakare från Allerød i Danmark som hade flytt till Sverige för att undvika danska värnplikten som var mycket lång på den tiden.

morfar

Axel Alfort

Märtas mor var medlem av den katolsk-apostoliska kyrkan i Stockholm, fast hon var barn av en soldat­familj i Östersund. En av hennes förfäder tillfångatogs under slaget vid Poltava och skickades till Sibirien där han träffade en annan tillfångatagen officerares dotter som han gifte sig med. Efter några år flyttade de hem till Sverige och grundade släkten i Östersund. Hon kom ifrån Kexholms Län, och släkten kan spåras till både Baltikum och Brandenburg, och dessutom genom John MacLean (han som invandrade från Skottland till Göteborg och grundade familjen Macklier som omtalats tidigare) till alla MacLean-klanens hövdingar, och genom dem till Skottland och Irlands första kungar, vikinga­kungarna av Hebriderna och Man, och en familj av bretonska korsriddare.

Tillsammans grundade John och hans svärfar färghandeln Alfort & Cronholm (Alcro), som sedan togs över av hans son Axel Alfort.

Läs även Tidslinje för Alfortsläkten i Sverige.

icon-check  18-05-2017

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *