Alfortska öden / D1-grenen: Alfort i Eskilstuna / Kultur, samhälle och affärsliv

Trakasserier i affärsvärlden

temp5

Jönköpingsbladet 20/8 1867.

Järnkramhandlaren Michaël Alforts affärer var ingen dans på rosor. Han fick jobba hårt för att hålla liv i butiken och utveckla nya produkter. Trotts duktig affärsverksamhet gick han sålunda konkurs flera gånger. 1867 är det djup byggkris i Örebro, och Michaël kan inte betala sina borgenärer. Han lyckas dock komma igenom krisen och tycks ha fått succé igen, om man ska tro senare källor från Örebro.

temp6

Från artikeln i Nerike 15/12 1876.

När kungen besöker Örebro i 1876, visar sig hela staden från sin bästa sida, och alla butiker illumineras längs rutten. Michaëls butik framhålles som en av glanspunkterna. Han har två butiksfönster, det ena innehållande en wäl ordnad samling af jernmanufaktur-waror, det andra af nysilfwer och lampor.

temp7

Bolaget i Stockholm upprättas. Jönköpingsbladet 23/4 1872.

I 1872 grundar han ett nytt aktiebolag i Gamla Stan i Stockholm, men redan 1877 kan man läsa i tidningen att verkställande direktören i jernmanufaktur­bolaget, M. Alfort blifvit skilld från sin befattning för “oregel­bundenheter i bolagets räkenskaper”. Han är inte den enda; ett annat offer för tidens kris nämns i artikeln, som har titeln Trakasserier i affärsverlden. Författaren avslutar med att understryka att Båda desse hrr voro “hedersmän” af första ordningen.

Med hjälp från goda vänner lyckas han betala sin skuld i Stockholmsbutiken. Ändå är det oundvikligt att han åter igen måste konkursförklaras i januari 1878. 1882 händer samma sak för Örebrobutiken, men då denna affär på den tiden tycks ha ägts av en Hr. Lindqwist (förmodligen bordern Oscars svärfar), var Michaël möjligen inte involverad. Han hade börjat koncentrera sig på huvudstaden, där han hoppades kunna sälja mera.

Sedan fick han en agenturverksamhet som de klarade sig med, men trots hans uppfinnerikedom lär det ha varit hans religiösa hustru som var duktig och driftig och som säkrade att deras verksamhet överlevde. Hon hade även inackorderingar för att supplera intäkterna.

temp9

Wernamo Tidning 16/11 1877.

temp10

Lindesbergs Allehanda 7/12 1877.

temp11

Tidning för Wenersborgs stad och län 24/1 1878.

temp8

Tidningen Kalmar, 1/3 1882.

temp12

Gotlands Tidning 4/3 1882.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *