Har du varit där? / Rekommenderat

Östanå i Åsbo

Östanå. Foto: Esben Alfort 2018.

Östanå (Össta) är ett säteri i Åsbodalen, i Åsbo församling.

På Östanå bodde C-grenens grundare Gustaf Adolf Ahlfort och Catharina Lovisa von Gertten från 1789. De brukade både Övergården/Östergården och Nedergården/Vestergården, men bodde till en början på den förra, för att 1802 flytta till den senare. Deras dotter Eva Christina vistades på Östanå en tid efter att hon gift sig, men de flyttade snart vidare till Kårarp.

Efter att föräldrarna dött tog sonen Carl Gustaf Alfort över säteriet tills han flyttade till Blåvik 1819. Då flyttade hans storasyster, änkan Lovisa Alfort, dit med sin son i stället. Lovisa ägde själv 1/6 av gården; resten hade förmodligen ärvts av Carl Gustaf. Han verkar dock ha sålt sin andel till rusthållaren Jacob Petter Andersson i Bocketorp i Hogstad församling när han flyttade, och snart sålde tydligen även Lovisa sin del till samma man.

icon-check  09-09-2019

3 thoughts on “Östanå i Åsbo

 1. Hej!
  Släkten på min mors sida ägde Östanå 1850 – 1952. Från början båda gårdarna. Den förste av dem hette Lars Persson, min morfars farfar,som var gift med en syster till Jacob Fagerberg som förmodligen finansierade köpet, dvs arvet efter honom. Några generationer senare delades gårdarna vid arvskifte. Min morfars far bosatte sig på nergårn’. Där föddes min mor 1919. När bilden där alla står uppradade, inkl hästar och drängar togs, var min mor inte född. Mannen som sitter på ett timmerlass var min morbror Folke (1909-1991). Jacob Fagerberg var sadelmakare, verksam i Stockholm i början av 1800-talet.Han var ålderman i skråväsendet i Stockholm. Han ligger begravd på Klara Norra Kyrkogård.
  Din sida är MYCKET intressant!

  • Stort tack för det fina meddelandet! Det var verkligen roligt att få höra. Är det paret längst till höger på bilden framför huset som är dina morföräldrar?

   Bästa hälsningar,
   Esben

   • Hej!
    Det stämmer! Sigfrid och Lovisa Gustafsson. Utanför häcken står min morbror Folke och tre av fyra mostrar, Valborg, Aline och Beda. De övriga är tjänstefolk.
    Nuvarande ägare till gården är okända för mig, men på 80-talet träffade jag dåvarande ägaren, Erik Elmstedt. Han var direktör På Arbetsgivareföreningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *