D1-grenen: Alfort i Eskilstuna / Kultur, samhälle och affärsliv

Michaël Alforts olika bostäder i Stockholm

Michaël Alfort och hans familj flyttade ofta. Deras första address i Stockholm var Västerlånggatan 40 i Gamla Stan, där de tycks ha öppnat första butiken 1866. Undervåningen lär ha använts av silkeskramhandlanden Gottfried Mellbin, så Michaëls butik har nog varit på andra våningen. I deras våning bor även tre bodbetjänter, en dräng och tre pigor, samt änkefru Dahlin från Örebro.

Oxtorgsgatan 1899. Numera tudelas Oxtorgsgatan rakt genom Michaëls dåvarande butik, og västliga halvan har omdöpts till Hötorget.

Oxtorgsgatan 1899. Numera tudelas Oxtorgsgatan rakt genom Michaëls dåvarande butik, og västliga halvan har omdöpts till Hötorget.

Redan samma år flyttar de till en ny address i Gamla Stan, men i november 1870 flyttar de till Oxtorgsgatan 7A i kv. Uppvaktaren i Klara. Denna egendom har sedan rivits och genomskärs numera av Sveavägen på hörnet till Hötorget. Döttrarna bor vid denna tid i Örebro.

1875 har de dessutom adress på Grytgjutargatan, som sedan kom att uppslukas av Jakobsbergsgatan och som så småningom även den försvann när Sveavägen anlades. Ett år senare har de flyttat till Jakobs Kyrkogata 14 (idag ungefär Jakobsgatan 10-12) i kv. Sankt Per, och samma år vidare till Drottninggatan 38 i kv. Skansen (ungefär Drottninggatan 34). 1880 flyttar de tillsynes vidare till Brunkebergsgatan 3 i kv. Frigga och dåvarande Odengatan 3 (som sträckte sig från  Klara Kyrka till Brunkebergstorg). Butiken ligger på Regeringsgatan 3 i kv. Vinstocken.

1883 får de förutom butiken också ett kontor i Jakobs Kyrkogata 9. I december detta år flyttar de till Klara Norra Kyrkogata 12 och Mäster Samuelsgatan 52, fast 1884 vidare till Stora Vattugatan 1 och Brunkebergstorg 11, med butik i Klara Västra Kyrkogata 3A. Här bor de kvar tills 1887, då de flyttar till Beridarebansgatan 19 i kv. Skansen, med butik på Vasagatan 22A. Då har de inte längre tjänstefolk hemma.

1891 gifter sig dottern Märta, och familjen flyttar till Pipersgatan 20 (nu 28), 3.,icon-map-marker på Kungsholmen, men de behåller ändå butiken på Vasagatan. En ny piga flyttar in. De två äldsta barnen föds där.

Från oktober 1911 bor familjen på S:t Eriksgatan 18icon-map-marker och 38-40icon-map-marker, samt Flemminggatan 61icon-map-marker. Michaël dör 1912 med address på S:t Eriksgatan 18B, men hans änka bor kvar i Flemminggatan 61, och senare S:t Eriksgatan 40.

John och hans familj bor emmellanåt på Agnegatan 16 och Flemminggatan 23B. I oktober 1914 flyttar alla tre generationer dock till Grev Turegatan 35icon-map-marker, och i 1922 vidare till Linnégatan 9-11icon-map-marker, båda i Hedvig Eleonora församling. 1923 flyttar de till Nybrogatan 41icon-map-marker.

icon-check  08-01-2017

3 thoughts on “Michaël Alforts olika bostäder i Stockholm

 1. Jag har ägnat en hel del tid åt att studera Karin Bergöö under hennes ungdomstid. Michael Alfort är med på hennes dop. Hon besöker familjen Alfort i Stockholm när Johan är liten.

  Adolf Bergöö och Michael Alfort bygger hus på Stortorget i Örebro 1859.

  Odengatan som ni inte vet var den var sträckte sig från Klara kyrka till Brunkebergstorg, en liten bit av den finns kvar och heter Brunkebergsgatan

  1873 i dec bodde Alforts i kvarteret Uppvaktaren 7, i Klara övre. Oxtorgsgatan 9 (idag mitt i Hötorgsfaret.)

  Jag har nog några upplysningar till om var de bodde på 1870-talet.

  Curt

  • Hej Curt

   Tack för information – och inte minst för Karin Bergöö Larssons brev! Det är enbart under tiden 1874-1877 som jag inte har lyckats hitta familjen. Vet du var de bodde då?

   Esben

 2. Det kan vara Oxtorgsgatan 7. (Svårt att se i mantalslängderna vad som är gatu- och vad som är kvartersnummer)

  Curt Fröberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *