Originalen på Liljeholmen / Rekommenderat

Gabriel Ahlfort som skeppsbyggare

Nog var Gabriel Ahlfort en duktig och orädd sjöman, men någon skeppsbyggmästare var han inte. Ändå kunde han inte låta bli att prova sin farfars hantverk när han återvänt till Liljeholmen, så han övertalade sina grannar att hjälpa honom bygga en stor kyrkobåt som han designat, med köl och segel.

Sommaskep från 1800-talet. Malexanders hembygdsförening.

Sommaskep från 1800-talet. Malexanders hembygdsförening.

När båten var klar, gick folkmängden ombord och seglade ut på Sommen, men de hann bara till Munkhallen 2,5 km från Liljeholmen, där skeppet gick på grund. De var tvungna att tillkalla flera sommaskep från Brandsnäs på Torpön för att dra loss skeppet. Sedan fortsatte de seglatsen mot Torpa Kyrka, men i bukten ett par kilometer därifrån fastnade fartyget igen på Mellsberget. Där fick det så allvarliga skador att man med stor möda fick bogsera skrovet tillbaka till Liljeholmen där det låg obrukligt i många år, till stor moro för Gabriels ovänner, eller som brukspatron Carl Daniel Burén beskrev det:

(…) skrovet låg många år till åtlöje för Ahlforts ovänner och sådana människor i allmänhet, som icke hava huvuden, brist eller makt att våga något på nya företag eller ställa dem i verket, men däremot äro de särdeles begåvade att klandra och lasta andras äventyrade försök.

Han kom dock i vidare kretsar att minnas först och främst för sitt goda arbete med lantbruket på Liljeholmen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *