Frågor & mysterier / Släktens historia i korta drag

Franska rötter

Enligt traditionen har familjen Alfort sina rötter i protestantiska hugenotter som bodde i Frankrike. Det har inte gått att bekräfta detta, men det verkar åtminstone inte osannolikt. Det som numera är parisiska stadsdelen Maisons-Alfort var ursprungligen två orter, Maisons och Alfort, varav den sistnämnde hade fått sitt namn ifrån slottet Château d’Alfort där den berömda veterinärskolan grundades 1765.

Maisons och Alfort utanför 1700-talets Paris.

Maisons och Alfort utanför 1700-talets Paris. Detalj av en karta från 1700-talet. Källa: www.fr.wikipedia.org

Helt så hade slottet dock inte hetat från början; år 1312 omnämns byggnaden som hôtel d’Harrefort, ett namn som tros vara bildat av germanska mansnamnet Hari, men 1612 hade namnet ändrats till le château d’Hallefort, och 1641 används det i den nuvarande formen. 

Slottet byggdes av biskoppen av Hereford, Peter of Aigueblanche, och en teori är därför att det var Hereford som förvanskades till det ursprungliga Harrefort, men detta är knappast sannolikt. 

En möjlighet är att namnet omtolkades på grund av språkskifte från germanskt till normandiskt, men det finns även en annan möjlighet: Peter föddes i Savojen och kom till England tillsammans med Henry III’s hustru Eleanor av Provence, och inom Frankrike tycks familjen Alfort än i dag vara mest utbredd i Provence, en trakt som är känd för sina många hugenotter. Kanske fördes namnet Alfort med till Paris från Provence av hugenotterna. Även Alfort vid Paris var en knutpunkt för hugenotternas aktiviteter, så någon sorts koppling finns det utan tvekan.

De protestantiska, kalvinistiska hugenotterna förföljdes och dödades under lång tid av de franska katolikerna, och tusentals av dem flydde till protestantvänliga länder. Många reste till England, och vi vet att den förste svenske Alfort, en skeppsbyggmästare, invandrade ifrån England i mitten av 1600-talet.

Alfortsläktens ursprung

Denna vetskap kan vi tacka prästen i östgötska Ekeby församling 1865 för. Då dog skeppsbyggmästarens sonsons sondotter Anna Maria Ahlfort på släktgården Liljeholmen, och då kunde inte prästen låta bli att skriva ner hela berättelsen i dödboken:

(…) Dotter af vice Häradshöfdingen Erik Anders Ahlfort och hans Fru Ingrid Elisabeth Busser från Lyckö; Sonsons sondotter af Skeppsbyggmästaren Ahlfort, som i midtet af 1600-talet ankom från England till Sverige (…)

Ur dödboken 1865. Ekeby församling.

Tyvärr vet vi inte exakt var i England de bodde – eller ens var i Sverige skeppsbyggmästaren bosatt sig. Mest sannolikt är dock att han kom från en av de hamn- och varvsstäder som flest hugenotter sökte sig till, och då är London, Southampton och Plymouth bra förslag.

De flesta av de 50.000 huguenotterna som flydde till England bosatte sig i London, men även städer som Norwich, Southampton, Canterbury, Colchester, Thorney i Cambridgeshire, Bristol, Stonehouse i Plymouth och Thorpe-le-Soken i Essex tog emot många flyktingar.

De flesta av de 50.000 hugenotter som flydde till England bosatte sig i London, men även städer som Norwich, Southampton, Canterbury, Colchester, Thorney i Cambridgeshire, Bristol, Stonehouse i Plymouth och Thorpe-le-Soken i Essex tog emot många flyktingar.

Sökandet efter engelska släktingar försvåras av att det finns infödda engelska släkter med namnen Alfort och Alford som inte alls är besläktade utan helt enkelt har sina ursprung i orter som heter så.

Läs fortsättningen om Kapten Erik Alfort

icon-check 02-12-2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *