Alfortska öden / D3: Ahlfort på Häggarp / Rekommenderat

Arvid Karlborgs berättelse

Blåviks gård i dag. Foto vänligen inskickat av Mari Fredberg.

Blåviks gård i dag. Foto vänligen inskickat av Mari Fredberg.

David Ahlfort uppträder i enstaka kyrkböcker som David Karlborg. Det är ovisst om han tog det namnet när han studerade i Uppsala, eller om det är en felregistrering beroende på en förmodan att han hade samma namn som fosterbrodern Arvid Karlborg, medan han i själva verket hette Karlsson. Arvid var oäkta son till pigan Ulla Karlborg, och pappan är okänd, men det verkar knappast sannolikt att han skulle vara släkt med David.

Arvid berättar i tidningen Östgöten 3/1 1957 om sitt boende hos kyrkovärden Carl Fredrik Andersson och hans hustru Vilhelmina Ahlfort. Hans berättelse visar tydligt hur svårt det var att vara oäkta barn då:

Arvid Karlborg

Arvid Karlborg

Jag föddes i torpet Fridhem i Blåvik men flyttade ganska snart med min mor till ett litet torpställe som heter Hallen. Eftersom jag var född utom äktenskapet blev min mor nödgad ta plats och då kune jag inte få följa med varför jag nio månader gammal blev förflyttad till Lönshult i Boxholm. I Lönshult blev vistelsen inte så långvarig utan jag togs omhand av en vaktmästare och dennes hustru i Boxholms missionshus. Här var det meningen att jag skulle få stanna. Men så dog hustrun, maken reste utomlands och jag hamnade återigen i Blåvik där jag inackorderades i Blåviks gård hos en kyrkovärd. Jag kom dit i femårsåldern och hade det ganska bra efter vad jag kan förstå.

Jag kan berätta en liten episod från den tiden. Det bar sig inte bättre än att jag blev ormbiten en gång. Jag blev ganska illa däran och låg faktisk för döden. Då kom en professor Ekwall från Romanö [Sanatorium] på besök och när han fick höra talas om min belägenhet så sa han ”ni måste genast söka läkare för pojken annars dör han”. Då svarade min fosterfar: ”det får vara till fredag för då ska vi i alla fall in till Tranås”. Hur det var så klarade jag mig den gången utan att man anlitade någon läkare. Hos kyrkovärden i Blåvik fick jag stanna ett par år. Sedan flyttade han till Tranås och det blev för min del att åter placeras hos nya människor. I kommunal­rummet i Blåvik gick jag så att säga bort på auktion och hamnade hos en torpare som bodde på et ställe som heter Flaskarp i Blåvik. Han var den lägstbjudande och den årliga summan han fick var 60 kr.!

Romanö 2

Fruktvinsberedning på Romanö, oljemålning av professor Ekwall själv. Hela familjen hjälper till i konstnärshemmet vid Sommen. Huset brann 1912.

icon-check  17-03-2020

3 thoughts on “Arvid Karlborgs berättelse

  • Hej Richard,

   Vad roligt att du hittade hit! Råkar du veta vem som var Arvids pappa?

   Bästa hälsningar
   Esben

 1. Arvid var bror till min farfars far Eric Valentin Carlberg! Spännande att läsa om Arvid och vad han var med om som barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *