D3b: Axelsson i Blåvik

Kapten Odenstrand

Henric Odenstrand & Elfrida Myrberg + Ida Amalia Nilsson

icon-male  Anders Henric Karlsson Odenstrand  (28/2 1893 – 22/2 1962)
icon-leaf  D3b-grenen: Axelsson i Blåvik [1.211.8.2.5.5]
icon-home  Son till Axel Karlsson & Johanna Kristina Andersdotter
icon-wrench  Sjökapten, befälhavare, styrman, korpral, skeppsgosse
icon-globe  Utvandrad till USA 1925, men sedan återvänd till Sverige; bodde även i Rotterdam
icon-heart  Elfrida Kristina Myrberg  (10/3 1892 – efter 1925)
icon-user  Ida Amalia “Mali” Nilsson  (11/9 1904 – 28/11 2000) (g. 14/8 1927 i Luleå)
icon-play  1 + 3 barn (privat familjesida finns)
icon-check  11-12-2016

Henric blir antagen till skeppsgosse i Karlskrona i oktober 1908. I november 1918 återvänder han till familjen i Sandstugan under Blåvik som korpral i flottan. En månad senare flyttar han vidare till Kristine församling i Göteborg, där avlägger styrmansexamen 18/7 1919. 9/10 får han Kommerskollegiums godkännande för erhållande av Styrmansbrev, och 18/10 mönstrar han på för första gången som styrman på malmfartyget Narvik, tillhörande Grängesbergsbolaget där han var anställd fram till sin pension 1950.

Han tjänstgör under 20-talet på ett fartyg som gör malmtransporter mellan Luleå/Narvik och USA, och i början av hösten 1924 ansöker han om tillstånd att flytta dit. Ärendet går på remiss till Försvarsdepartementet som den 28. november meddelar att inget hinder föreligger från deras sida för utflyttning ur riket. Även en sjöman behöver förstås en bostad i land, och då väljer man naturligtvis en plats som man någorlunda regelbundet återkommer till i sitt arbete.

1925 erkänner han faderskap till Elfrida Kristina Myrbergs utomäktenskapliga barn född i Värnamo som döps Lars Henrik. Hon är dotter av fanjunkare Gustaf Myrberg och Kristina Johansson. Själv bor Henric då i Rotterdam i Holland.

 • 1.  icon-male  Lars Henrik  (13/10 1925 – 1996)  icon-user ?  icon-play
Lars Henriks dop 1925. Vittnen: Fröken Zepi Nilsson, Rosendala, och fru Ida Andersson, Kramängen. Värnamo församling.

Lars Henriks dop 1925. Vittnen: Fröken Zepi Nilsson, Rosendala, och fru Ida Andersson, Kramängen. Värnamo församling.

Förmodligen hade de träffats i Mora, där Henrics storebror Petrus bodde på samma tid som familjen Myrberg. Elfrida var född i Stora Tuna, men flyttade till olika platser med sin familj och bodde under den här tiden i Mora tills 1924 då de flyttade till Torsång. Under tiden som hon födde sitt oäkta barn skickades hon dock till Värnamo 19/9 – 10/12 1925, där hon var tjänarinna på Rosendala.

Henric bor i USA ca 1½ år, därefter återvänder han till Luleå, där han gifter sig. Paret flyttar sedan till Narvik. Båda städerna är utskeppningshamnar för export av järnmalm. 1927 gifter han sig i Luleå med gårdsägardottern på Svartön Ida Amalia “Mali” Nilsson, dotter av fjärdingsman Edvard Adolf Nilsson och Anna Johanna Vikström. Fem dagar efter vigseln erhåller han tillstånd att ta namnet Odenstrand. Han är då inskriven vid Linköpings sjömanshus.

Anders Henrik och Ida Amalias bröllop. Nederluleå församling.

Anders Henric och Ida Amalias vigsel 1927. Nederluleå församling.

I november samma år verkar de ha flyttat till Narvik, men efter en tid bosätter de sig i Rotterdam i Holland, dit merparten av malmen för hans del går. Paret bor där i flera år och där föds en son 1931, som även han döps till Lars Henrik. Det finns sålunda två söner som hette Lars Henrik och som båda senare bildade familj och fick barn.

Paret får 3 barn tillsammans, varav de två senare föds i Luleå, dit de verkar ha flyttat 1934, via Blåvik.

 • 2.  icon-male  Lars Henrik  (1931 – 2015)  icon-user ?  icon-play
 • 3.  icon-male  (privat)
 • 4.  icon-female  (privat)

Längre fram, alltså under Andra Världskriget, gick han som befälhavare på Narvik.

Henric var till sjöss under hela kriget. Han tillhörde en yrkesgrupp där alla hela tiden riskerade sitt liv men som ändå tog sitt ansvar för landets försörjning, då han dels fraktade matvaror till ett svältande Grekland (ca 100.000 ton) och dels järnmalm på export från Sverige på den så kallade ”dödsfarten” och kol/koks i retur som vi var i behov av. Man sov i sina kläder och med livvästen på sig, därför att varje minut kunde vara den sista. Många svenska fartyg och besättningar försvann på grund av minsprängningar, ubåts- och flygattacker. Han var med om mycket dramatik och nervpress, men klarade det som tur är.

Fartyget Narvik råkade ut för många kraftiga attacker, med svåra skador under sina sista år. Hon byggdes 1914 för malmtraden Narvik – USA, torpederades i april 1943 och gick till havets botten utanför Holland. Besättningen överlevde.

Under senare delen av livet bodde paret i Stockholm, där Henric avled 1962 efter att han drabbats av en tropisk sjukdom på en av sina resor.

Bilder

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Forskningsdata

Varmt tack till familjen för all information!

 • f. Säby 1893: v36249.b110
 • g. Luleå 1927: v193352.b1450.s141
 • husf. 1893-1925;1927;1934: v193296.b2290.s3223(1927); v193296.b2290.s3223(1934)
 • oäkta barn husf. Torsång 1925-1930: v184635.b1040.s271(1925-1930)
 • barn: v172800.b620.s54(Värnamo 1925)

7 thoughts on “Kapten Odenstrand

 1. Anders Henrik Karlsson återvänder till Sverige (om han ens flyttade just 1925). Han far fram och tillbaka några gånger. I Sverige tar han sig namnet Odenstrand och gifter sig 1927. Henrik, som han kallar sig, avlider i Stockholm 1962.Förmodligen fick han minst två barn, men jag har inte fått det bekräftat.
  Innan dess har han erkänt faderskap till en utomäktenskaplig son som döps till Lars Henrik och som föds i oktober 1925.

   • Hej. Det började med (har använt ArkivDigital) Torsång AIIa:7 (1921-1930) s. 1040/271. Där erkänner styrman Anders Henrik Karlsson faderskapet för Lars Henrik, född i Värnamo: Födde Värnamo 1925 sid. 12.Moder Elfrida Myrberg. Jag googlade på styrman A H Karlsson och fick upp Alfortsläktens sida och så började jag nysta. Försökte förstå hur Elfrida, född i Stora Tuna och som bott med föräldrarna hela tiden medan de flyttade till Falun, Mora, Torsång och sedan till Leksand, hade träffat denna styrman. Till sist tror jag att jag listat ut att det var Henriks äldre bror Karl Petrus, han tog sig namnet Axelsson, som flyttade till Mora samtidigt som familjen Myrberg bodde där. Sedan har jag sökt vidare i HF-böckerna i Torpa mm kombinerat med lite sökmotorer samt tips från bl.a.USAs imigrantregister. På senaste dagarna har jag också hittat Henrik Odenstrands två barn födda i Luleå 1934 och 1936. Alltså halvsyskon till min svärfar. Min svärfar är tyvärr avliden sedan 1996. Jag kan sammanställa dessa olika källor en annan dag. Finns handskrivna än så länge. Det mesta finns inlagt i Ancestry också men jag har inte kopplat ihop med dokumenten än. Hälsningar

    • Hej , jag har presis hitta ditt inlagg, Lars Henrik Odenstrand ar min far . Han gick bort 2015 och jag har gjort lite slakt forskning , jag vore valdigt intreserad att “prata vidare med dig ” Christine Souders ar pa min FB och tror jag aven pa din.Det finns en hel del tror jag misstag – min far foddes i Holland inte varnamo, Sa vitt jag vet ar Moder ar Ida Mali Odenstrand som var gift med Anders Henrk Karlsson- Odenstrand.

     Skulle vara valdigt glad om du komm till baka till mig for ar valdigt osaker pa vad som ar korrect och var du har hittat denna informationen
     Mvh
     Anneli Odenstrand
     Ps Jag bor i London sedan 30 ar till baka och har inte ett svensk tangent bord – sa ser lite underligt ut

     • Hej! Min mormor Rut var syster med Henrik. Enligt min mor hette Henriks fru Ida Mali och kom fr Luleå. Jag träffade henne personligen på en släktträff i Blåvik för ca 30 år sedan. En underbar liten kvinna. Hon hade telefon och brevkontakt med min mor Maj. Jag har foton både på henne och Henric i min mors Album. Har just skickat Esben Alfort foton på H:s examen vid flottan i Karlskrona. Kan ev bidra med mer info. Mvh Margareta Sigbladh PS läs just nu en av min mormors dagböcker där hon även skriver om sina bröder.

 2. Hej Esben
  Har suttit och läst i Erat släktforskningsarkiv. Det är ett fint arbete Ni lagt ner på det, men betr infon om sjökapten Henric Odenstrand visar det sej tyvärr föreligga felaktigheter i samtliga stycken som Du skrivit. Kollar man upp tidpunkter och förhållanden för olika händelser mm samt beaktar den påverkan som hans yrke har på händelseförlopp i hans liv erhåller man en helt annan bild än den Du anger.
  Dessutom gör Du helt felaktigt en personlig tolkning om orsaken till hans “emigration” till USA. Det beror inte på att han blir far till ett utomäktenskapligt barn som döps till Lars Henrik. Han tjänstgör under den här tiden på ett fartyg gör malmtransporter mellan Luleå/Narvik och USA. Han ansöker om tillstånd att flytta utomlands redan början av hösten 1924. Ärendet går på remiss
  till Försvarsdepartementet som den 28 nov 1924 meddelar att inget hinder föreligger
  från deras sida för utflyttning ur riket. Även en sjöman behöver en bostad i land
  och då väljer man naturligtvis en plats som man någorlunda regelbundet återkommer
  till i sitt arbete.

  Han bor i USA ca 1½ år, därefter åter till Sverige, Luleå, där han gifter sej.
  Paret flyttar därefter till Narvik. Båda städerna är utskeppningshamnar för export av järnmalm. Efter en tid flyttar paret till Rotterdam, Holland, dit merparten av
  malmen, för hans del, går. Paret bor där i flera år och där föds en son 1931, som
  döps även han till Lars Henrik.

  Han var till sjöss under hela kriget, fraktade matvaror till ett svältande Grekland
  (ca 100.000 ton) samt fraktade järnmalm på export från Sverige på den sk “dödsfarten” och kol/koks i retur som vi var i behov av. Krav från Tyskland.
  Man sov i sina kläder och med livvästen på sej, varje minut kunde vara den sista.
  Många svenska fartyg och besättningar försvann på grund av minsprängningar, ubåts-
  och flygattacker. Han var med om mycket dramatik och nervpress men klarade det.
  Han tillhörde en yrkesgrupp där alla hela tiden riskerade sitt liv men som ändå tog sitt ansvar för landets försörjning.

  Esben, man blir inte befordrad till styrman.

  18/7 1919 avlägger Henric sin styrmansexamen
  9/10 1919 får han Kommerskollegiums godkännande för erhållande av Styrmansbrev,
  18/10 1919 mönstrar han på för första gången som styrman på malmfartyget Narvik,
  tillhörande Grängesbergsbolaget där han var anställd fram till sin
  pension 1950.
  Längre fram, alltså under kriget, gick han som befälhavare på Narvik.
  Fartyget råkade ut för många kraftiga attacker, med svåra skador under
  sina sista år. Hon byggdes 1914 för malmtraden Narvik – USA. Torpederades
  i april 1943 och gick till havets botten utanför Holland.
  Besättningen överlevde.

  14/8 1927 gifter han sej med Ida Amalia Nilsson, född 11/9 1904. Död 28/11 2000
  Paret får två söner och en dotter.
  22/2 1962 Avlider Henric

  Esben, Du avslutar Din text med att “familjen är under utredning av ättlingarna”.

  Jasså ???
  Jag har all relevant information och kännedom om mina föräldrar och vår familj.
  Det här blev mer än jag tänkt mej men erfordras kanske för att Du ska få en riktig
  och rättvis bild av den person Du försökt skriva om.

  Med vänlig hälsning
  Gunnar Odenstrand

  • Hej Gunnar

   Varmt tack för all information! Jag är fullt medveten om att inlägget om just Henrik Odenstrand innehåller misstag, men som synes av kommentarspåret så har det kommit in lite motstridande information från olika släktingar, och jag har inte velat uppdatera inlägget förrän diskussionen var klar. Jag tänkte att det kanske var två olika Henrik Odenstrand som hade förväxlats, men det är ju verkligen samma person, som fått två söner som båda döptes Lars Henrik. Med all information som du har kunnat ge är det förstås onödigt att vänta längre, så nu kommer jag att uppdatera inlägget med en gång.
   Återigen tack!
   Esben

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *